2014. március 18., kedd

VERSENYEK: Szépírás III. és Ékes Rovás I.

Néha az ember nem is gondolja, hogy tényleg hagyomány teremthető egy kis munkával, és ennek a hagyománynak töretlenül lesznek is követői. 

Erre föl most már harmadszor érkeznek halomszámra pályamunkák a csepeli WEISS MANFRÉD Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium falai között megrendezett szépírás versenyre. Nem szépíró, szépírás. A kézírás szépsége kerül díjazásra. Nem speciálisan kalligrafikus betűk, hanem mindenkitől úgy, ahogy azt ő szépnek érzi. Az a verseny neve is: SZÉPÍRÁS A KÉZÍRÁS. És idén már ott van egy "III." is a cím után. 


Amikor az első alkalommal segíteni kezdtem a bírálati szempontok és a zsűrizés környékén, izgultunk is rendesen, mert halvány fogalmunk sem volt, hogy érdekel-e bárkit is egy ilyen felhívás. Hát, több, mint kétszáz írás érkezett be. Aztán a másodikra is. És ez a harmadik "évad" is kétszáztíz feletti pályamunka elbírálását jelenti az első fordulóban, hogy kiderüljön, kik lesznek a döntősök. 

A dolog viszont itt még nem állt meg. Várkonyi tanár úr ötlete nyomán a latin betűkkel párhuzamosan idén elindult az "ÉKES ROVÁS" verseny is. Nem pusztán a rovásírás tudományának a megcsillantása, annak számos versenye van mindenfelé, hanem a "szép rovás szempontjai érvényesülnek, tehát: összkép, elhelyezés, egyenletesség, betűformázás, illetve bármilyen rajzos, grafikai gazdagítása a rovott szövegnek", hogy a kiírásból idézzek. 

Erre is érkezett olyan hetven körüli pályamunka. Szerintem a rovás ilyen megközelítésében ez briliáns kezdés.

Lesz hát dolgunk, átnézni. A döntősökkel meg majd találkozunk április 9-én, a Kollégium dísztermében a végső megmérettetésre :)

És amíg a döntősök kiléte eldől, nézegetni lehet néhány képet a tavalyi döntőről. 


Ez még a munka része

Ez még inkább

Az emléklapok várják a kiosztást

Akik végeznek, folyamatosan csatlakoznak be a kalligráfia "miniworkshop"-ba

Az a kissé csapzott ürge ott meg csak magyaráz

Képek forrása: http://wm-iskola.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kalligráfia workshop, kezdő Copperplate

Copperplate, avagy angol folyóírás, avagy Engrosser's/Engraver's Script, stb... a latin betűs kalligráfia egyik legszebb, leglátv...