Tradicionális alapon, modern ábécé

Kedves ismerősöm fordult hozzám a következő tömör kéréssel: itt ez a szöveg, csak írd le, merített papírra. Slussz, passz. Elolvastam a szöveget, hm, mondom, ez kissé túl modern egy középkori kódexlaphoz. 

Viszont a benne foglaltak eléggé velős kijelentések ahhoz, hogy kortalanná tegyék a dolgot. 

Hát legyen. Vegyünk egy reneszánsz olasz kancelláriából (italic) származtatott modern ábécét, csempésszünk bele igazi nádtollal egy harmadik századi unciális "a"-t iniciálé helyett, emeljük ki a legerősebb kijelentést álló betűkkel, kössük össze így az első és utolsó mondatot, megjelenik a mondanivaló is. Legyen tömbös, ez olyan szöveg, aminél nem baj, ha nem két másodperc alatt kapja le az ember a tekintetével, igenis kelljen odakoncentrálni az olvasáshoz.



Persze ez nem ennyire gyors és egyszerű, egyébként is az a típus vagyok aki "agyban" szerkeszt először, mert sosincs annyi időm, hogy háromszor levéssem ugyanazt a szöveget, amíg valahogy kijön az, amit szeretnék. Így megpróbálom a koncepciót magamban tisztázni mindenekelőtt. 

Íme az eredmény:


Természetesen az "agyszerkesztéses" módszernek van egy elég durva hátránya: igen nehéz belőni vele, hogyan fogok tudni gazdálkodni a sorokkal, kijön-e sorvégre az, aminek ki kellene, és nem az utolsó soroknál derül-e ki, hogy még kettő kellene.


Ezért a biztonság kedvéért leírok egy-két sort merített papírra, ellenőrizendő, hogy rendben van-e, amit elképzeltem. Ha már nincs lehetőségem visszavonás meg sorkizárás gombokra. Többet nem igazán, mert igen értékes firkapapírról van szó, nem szokott tonnaszámra hányódni.


És végül, de nem utolsó sorban az is kiderül, hogy mennyire lehet megbirkózni acélhegyű tollal, a betűtípus lendületes vonásaival a papír rusztikus felületén. Nem árt, ha a tollnak ehhez egy kis rugalmassága is van. Igazából számomra vagy Speedball, vagy lúdtoll maradt a favorit, ezek azok, amelyek barátságosan viszonyulnak ehhez a felülethez. 


Ami ehhez kellett:

Papír:      Kézzel merített, A3 méret, Budai Papírmerítő,
Tinta:      Koh-I-Noor és Winsor & Newton
Toll:        Széles nádtoll, Speedball C-3 tollhegy

Na meg némi fejvakarás.

Megjegyzések